Ieri, o veste trista a cuprins intrega Roamnie. Consiliul de Coroana a anuntat decizia Majestatii Sale, Regele Mihai I al României, de a se retrage de la tron, în favoarea Principesei Moştenitoare Margareta a României. Motivul acestei retrageri este starea de sanatate grava a Maiestatii Sale. Aceasta situatie vine in anul in care Familia si Tara sarbatoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei si a Statului Roman Modern.
In aceste moment grele pentru Rege, suntem cu totii alaturi de cel care a marcat istoria si mai ales existent acestei tari.
Regele Mihai I s-a nascut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. Este fiul Regelui Carol al II-lea si al Reginei-Mama Elena.
Dupa decesul Regelui Ferdinand din 1927 si ca urmare a faptului ca Principele Carol a renuntat la statutul de Principe Mostenitor, Principele Mihai a fost proclamat Rege. La 8 iunie 1930, Principele Carol a revenit in tara si a preluat tronul. Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. In urma abdicarii tatalui Sau, la 6 septembrie 1940, a devenit Regele Mihai I.
In timpul razboiului, Regele i-a imbarbatat pe ostasii romani care au luptat pentru reintregirea tarii. Nu a fost insa de acord cu depasirea liniei Nistrului. In ciuda refuzului Maresalului Antonescu, la 23 august 1944 Regele a hotarat trecerea Romaniei alaturi de aliatii sai traditionali. Acest act de curaj a scurtat razboiul cu 6 luni si a crutat vietile a sute de mii de oameni.
Din 1944, Majestatea Sa Regele s-a opus din toate puterile instaurarii autoritatii comuniste. In cele din urma, sub amenintarea armei, a fost obligat sa abdice la 30 decembrie 1947.Exilul Regelui Mihai si al Reginei Ana a inceput odata cu revenirea de la nunta din Atena.
Regale Mihai si-a slujit poporul si in anii de dupa 1989, participand activ la efortul romanesc de integrare in familia selecta a statelor membre ale NATO si Uniunii Europene. De asemenea, Maiestatea Sa a fost prezent alaturi de poporul sau cu ocazia sarbatorilor sau in multe alte momente importante pentru societatea romaneasca.
Regele Mihai este singurul sef de stat in viata care si-a condus poporul in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial.
Intr-o lume tot mai lipsita de modele, in care valoarea umana si principiile morale par sa paleasca in fata unor comportamente caracterizate de elementele frivole ale unei societati aflata intr-o continua cautare de senzational, Regele Mihai este astazi un simbol, un reper al României de azi, pentru curajul pe care l-a avut în apărarea principiilor democratice, pentru verticalitatea comportamentului, pentru demnitatea cu care s-a comportat în perioade grele ale vieții sale si pentru tot ceea ce a facut pentru Romania.
In aceste moment dificile pentru Maiestatea Sa, cred ca se se impune decență si sustinere din partea intregii societati romanesti. Este momentul ca fiecare dintre noi, sa ne facem o analiza raportandu-ne la personalitatea Regelui nostru, sa-l respectam si sa-l pretuim asa cum trebuie. Ideal ar fi, sa invatam ce inseamna dragostea fata de tara si popor de la acest mare OM, Maiestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei.
Sa va dea dea Bunul Dumnezeu sanatate si zile multe in continuare Maiestate !

Leave a Reply

*
*

captcha *