Așa numita « lege a defăimării sociale » a fost respinsă de Parlament. Argumentul – implicațiile proiectului inițiat și susținut de liderul PSD Liviu Dragnea erau interpretabile și reprezentau un grav atac la adresa libertății de exprimare. Pe baza propunerii legislative a președintelui PSD devenea posibil ca orice persoană ce ar fi adresat comentarii dojenitoare pe rețelele de socializare să fie amendată cu sume exorbitante”.

Proiectul de lege prevedea amenzi între 1.000-30.000 de lei dacă ţinta defăimarii ar fi fost o persoană fizică sau 2.000-100.000 lei dacă discriminarea viza un grup social.

Pe bună dreptate, societatea civilă s-a mobilizat și pe internet s-a strâns un număr enorm de semnături pentru blocarea acestei legi aberante. Societatea civilă a catalogat legea lui Dragnea drept un instrument de intimidare la adresa celor care sunt activi pe paginile de internet și pe rețelele de socializare.
Partidul Național Liberal, partid cu tradiție istorică, cu lideri naționali care au fost persecutați de regimul comunist pentru că au apărat principiile democrației și dreptul la liberă exprimare, s-a raliat și a susținut societatea civilă până la deznodământul final: respingerea unei initiative legislative care lasă loc unor asemenea interpretări anticonstituționale.

Leave a Reply

*
*

captcha *