Astazi, este o zi speciala pentru mine si pentrui totiliberalii, 24 mai fiind un reper nu numai pentru Partidul National Liberal cat si pentru Romania moderna. Partidul National Liberal implineste astazi140 de ani.
Miscarea liberala romaneasca a avut radacini adanci in istoria tarii, ideile Revolutiei de la 1848, fiind de sorginte liberala.
Constituirea PNL se leaga de Coaliţia de la Mazar – Paşa din 1875. Programul PNL publicat la acel moment, propunea un amplu proces de reformare a României în direcţia modernizării :
– domnia legii şi respectarea principiilor regimului constitutional-parlamentar ;
– independenţa individului în raport cu statul ;
– egalitatea politică ;
– îmbunătăţirea condiţiei materiale a populaţiei ;
– învăţământ gratuit şi obligatoriu .
De la momentul constituirii sale, istoria PNL aproape s-a contopit cu cea a Romaniei, toate evenimentele majore ale evolutiei societatii moderne se leaga de activitatea politica a PNL: obtinerea independentei de stat, Marea Unire sunt doar cateva exemple .
Instalarea dictaturii comuniste a insemnat pentru PNL cea mai neagra perioada din istoria sa. Fruntasii si membri liberali, au fost arestati si au suferit ani grei de temnita. O buna mare parte a elitei liberale antebelice a pierit in inchisorile comuniste, sub acuzatia de tradare a idealurilor unei ideologii impuse romanilor de o putere straina.
Dupa revolutia din decembrie 1989, a avut loc renasterea liberala, un grup de vechi fruntasi liberali, printre care cu mandrie spun ca se afla si tatal meu, Virgil Manescu, au reinfiintat Partidul National Liberal.
Vocatia democratica, progesista si nationala a PNL, si-a facut simtita prezenta in societatea romanesca si in ultimii 25 de ani. PNL este astazi cel mai mare partid de drepata din Romania sustinand ideile, valorile si solutiile liberale.
Astazi la ceas de sarbatoare, noi liberalii suntem mandri de trecutul nostru si increzatori in viitorul pe care incercam sa il facem cat mai bun pentru romani.

Leave a Reply

*
*

captcha *