Discutiile docte despre imposibilitatea prezentei mari la urne ma indispun. Si vreau sa va explic de ce:

1. In anii ’90, veneau la urne peste 9 milioane de romani. Si asta nu s-a intamplat o singura data. Prezenta mare la vot reprezenta libertatea cetateanului in forma ei cea mai pura. Romanul punea stampila si decidea pe cine sa trimita in functiile de conducere din stat.
2. Atitudinea fatalista de genul <<domnule, nu se poate, n-o sa se intample>> denota neintelegerea mecanismelor democratice ale statului roman: cetatenii au si trebuie sa isi exercite dreptul de vot. Acesta nu e transmisibil si nu este o chestiune de ignorat. Votul este cel care pune decizia in mana fiecaruia dintre noi. Fizic, concret, real: cetateanul decide.
Pedelistii care descurajeaza iesirea la urne creand mituri despre cine stie ce mecanisme oculte aflate in spatele referendumului manipuleaza. Punct.
3. Votul pro sau contra – in cazul referendumului – constituie o discutie separata: avem dreptul la opinie, indiferent care ar fi ea. Comentariile din presa internationala care insinueaza lipsa de cultura politica a romanilor nu mi se par fundamentate. Deciziile nationale inseamna suma voturilor individuale, ceea ce se reduce la ce considera bine sau rau fiecare dintre noi.

Cum ajunge romanul la concluzia ca Traian Basescu e un presedinte bun sau unul deplorabil e treaba romanului, nu a cotidienelor din capitalele europene. Niciodata, din ’89 incoace, nu s-a petrecut o invrajbire nationala cum a reusit-o Traian Basescu. Este suspendat a doua oara prin votul Parlamentului, iar Parlamentul este ales de aceiasi oameni care aleg si presedintele. Senatorii si deputatii cand suspenda presedintele nu o fac de capul lor, au discutii cu oamenii pe care ii reprezinta.

Asadar, tot mecanismul politic se reduce la votul romanului. Pe care acum oamenii presedintelui suspendat incearca sa il imbrobodeasca cu sintagme care de care mai pompoase, deoarece vor sa il descurajeze, vor sa nu iasa la vot. Asistam la cea mai joasa forma de manipulare.
Tinta oamenilor presedintelui si a lui Traian Basescu este, ca de obicei, poporul roman. Dupa ce au taiat salarii, pensii, au trimis sute de mii de oameni in somaj inchizand firme din cauza masurilor aberante, au inchis spitale si scoli, acum jocul lui Basescu si al PDL este descurajarea iesirii la vot.

Votati, oameni buni. Eu va sfatuiesc sa votati pentru suspendare, deoarece dupa 8 ani, deja cred ca este evidenta maniera distructiva in care Basescu intelege sa ne reprezinte pe noi, romanii.
Daca nu sunteti de acord cu mine, nu e o problema. Votati cum considerati ca e mai bine. Dar votati.

Votul de pe 29 iulie nu poate si nu trebuie sa fie ignorat. Nu este un spectacol al vreunui realizator de emisiune care, daca deranjeaza, este ignorat prin apasarea unui buton al telecomenzii.
Pe 29 iulie scriem istoria negru pe alb. Stampila si buletinul de vot sunt expresia democratiei din Romania. Sunt instrumentele fiecarui cetatean.
Am depasit momentul discutiilor pe facebook, bloguri sau pe la televizor. Pe 29 iulie este momentul in care 20 de minute trebuie alocate votului. Fara scuze si fara eschiva. Votati, va rog!

 

Leave a Reply

*
*

captcha *