Zilele trecute, doua dintre personalitatile de anvergura ale vietii stiintifice romanesti, au trecut in eternitate. Gabriel Tepelea si Florin Constantiniu, fac parte din acea categorie a persoanelor publice din Romania care au fost si vor ramane intotdeauna, repere de moralitate si modele demne de urmat.
Intr-o societate in care avem mare de nevoie de astfel de repere, disparitia celor doi academicieni, este o mare pierdere.
Gabriel Tepelea a fost licentiat in Litere si Filosofie, la Universitatea din Cluj si membru de onoare al Academiei Române. In 1948, si-a sustinut doctoratul, sub indrumarea lui George Calinescu, la Universitatea din Bucuresti, cu o teza despre literatura in grai banatean, titlul fiindu-i recunoscut abia in 1968. A fost membru al PNT din anul 1933 si unul dintre apropiatii lui Iuliu Maniu. Dupa 1990 a fost parlamentar si unul dintre liderii importanti ai PNTCD.

Personal sunt legat sufleteste de cel care a fost Gabriel Tepelea, acesta suferind impreuna cu tatal meu, Virgil Manescu, in temnitele comuniste acolo unde erau inchisi membrii liberali si taranisti. O buna perioada au fost chiar colegi de celula, platind pentru “vina” lor de a sustine valori sacre, precum libertatea si democratia.
Pe de alta parte, Florin Constantiniu este unul dintre cei mai mari istorici romani contemporani, recunoscut atat pe plan intern cat si international. Membru corespondent al Academiei Române din 1999 si ales membru titular alal acestui for in 2006, Florin Constantiniu a publicat numeroase studii si lucrari despre diferite perioade ale istoriei si a abordat diverse directii de cercetare in acest domeniu.
Este cunoscut, în special, ca autor al cărtii „O istorie sinceră a poporului român.” Iata ce spunea chiar autorul despre aceasta lucrare de sinteza: ” În atâtea cazuri, păcatele de azi sunt păcatele de ieri, repetate, agravate, tocmai pentru că au fost ascunse, iar istoricii, de teamă că li se va reproșa lipsa de patriotism, au preferat să tacă…”
Am pierdut asadar, in Saptamana Patimilor Domnului Nostru Iisus Hristos, doi mari oameni, doua mari personalitati, a caror disparitie va fi puternic resimtita atat in mediul academic cat si in cel public social din Romania.

  1. Mihnea Prundeanu Răspunde
    E trist. Foarte trist. Eu am 18 ani, si pot sa zic ca totusi mai pun mana pe o carte din cand in cand, si da, ma uit si la TV.. dar, spre rusinea mea, nu am auzit nici de Gabriel Tepelea si nici de Florin Constantiniu. Si din cauza mea probabil, dar si din cauza ca mediatizate sunt doar non-valorile. In fine, vreau sa ii multumesc lui Rares Manescu, pentru aceasta scurta prezentare care mi-a deschis putin orizontul spre doi mari romani.

Leave a Reply

*
*

captcha *