Subiectul inundatiilor este unul de actualitate iarasi in Romania, in conditiile unei veri in care perioadele toride alterneaza cu cele in care se inregistreaza mari cantitati de precipitatii.
Ultimul deceniu a fost unul negru pentru Romania in privinta distrugerilor provocate de inundatii. Numai anul trecut, zeci de oameni si-au pierdut viata, mii de locuinte si drumuri au fost distruse de ape si zeci de mii de hectare de teren arabil au fost inundate. Pagubele cauzate de apele umflate au insumat, doar anul trecut, 700 de milioane de euro, iar totalul ultimilor zece ani ajunge la uriasa suma de sase miliarde de euro. Distrugerile provocate de ape nu se opresc insa aici. In ultimii ani, nici litoralul nu a fost crutat, in fiecare an Marea Neagra inghitind putin cate putin din faleza.

Inundatiile au facut ravagii in ultimul deceniu, aproape doua sute de romani si-au pierdut viata, iar pagubele materiale sunt considerabile. Statisticile indica faptul ca cea mai afectata zona a fost cea a Moldovei.
In 2011 au aparut deja primele inundatii, dupa mai multe avertizari ale meteorologilor. Astfel, la inceputul lunii iunie autoritatile au evacuat oamenii din localitatile sibiene Arpasu si Cartisoara. Multi dintre ei insa au ramas fara case, terenurile agricole le-au fost inundate, iar podurile din zona, distruse.
In total, in ultimii zece ani, 182 de oameni au murit, iar pagubele produse de inundatii in Romania se ridica la sase miliarde de euro. Cele mai afectate zone din tara au fost cele din judetele Suceava, Bacau, Neamt, Botosani, Galati.
Dincolo de eforturile facute in anii 2006 -2008, cand Guvernul a alocat sume importante atat pentru lucrari hidrotehnice care aveau drept scop protejarea localitatilor si prevenirea produceriii efectelor negative determinate de astfel de calamitati naturale, cat si pentru reconstructia caselor a numerosi oameni afectati, este nevoie si de alte masuri.
Intr-o anumita masura, problemele create de inundatii pot fi evitate,  daca oamenii nu-si mai construiesc casele langa cursurile apelor, in pofida avertismentelor privind pericolul la care se expun, si daca autoritatile reusesc, printr-un efort conjugat, sa termine lucrarile importante de indiguire, si nu numai, pentru a mentine acumularile pe care le avem la parametri optimi.
Asadar, este nevoie de un efort conjugat al autoritatilor locale dar si centrale pentru finalizarea lucrarilor dar si pentru ajutorarea oamenilor afectati de inundatii.

  1. Pingback: E clar că se poate şi altfel! « Un blog cu atitudine

Leave a Reply

*
*

captcha *