Data de 10 Mai, sarbatoarea Regatului Romaniei,  a fost pe parcursul timpului interzisa de comunisti, si ignorata de catre autoritatile romane de dupa 1989. Pana la venirea la putere a comunistilor  10 mai a fost Ziua Nationala a Romaniei. Aceasta data  este legata de trei evenimente cruciale din istoria moderna a tarii noastre:

Pe 10 Mai 1866, Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen soseste in Bucuresti, capitala Romaniei, si depune juramantul in fata Parlamentului

Pe 10 Mai 1877, dupa ce cu o zi inainte Parlamentul dezbatuse problema, Carol I proclama solemn Independenta absoluta a Romaniei. Comunistii, dupa 1947, au incercat sa inlature orice urma a monarhiei din istoria tarii, „mutand” sarbatorirea independentei pe 9 mai. 

Si, in fine, pe data de 10 Mai 1881, Carol I a fost incoronat ca Rege al Romaniei, iar Romania a fost ridicata la rangul de Regat

Pentru Romania, perioada regalitatii coincide cu cele mai importante evenimente istorice precum cucerirea independentei sau crearea Romaniei Mari. Nu putini sunt cei care, astazi, sustin reinstaurarea zilei de 10 mai ca zi nationala a Romaniei.

Leave a Reply

*
*

captcha *