In ciuda celor spuse de guvernantii nostri, toată lumea iese din criză, in timp ce Romania se afunda tot mai mult in probleme. Sa vedem
Hai sa vedem cam care este situatia tarilor din jurul nostru, ce avantaje au avut acestea si ce facem noi.
In Cehia, coroana e acum mai puternica ca înainte de criză. Dacă e nevoie de ajustări suplimentare de productivitate, are de unde să le facă.
In Slovacia, apartenenţa la zona euro a constituit un mare avantaj. Astfel, Slovacia menţinut creditarea la niveluri foarte ieftine. Iar când zona euro a ieşit din recesiune, Slovacia a reuşit să treacă direct pe primul loc: 4,5% creştere economică în primul trimestru.
Ungaria a avut solduri negative ale investiţilor străine directe. Asta înseamnă că deşi străinii au investit mulţi bani în Ungaria, ungurii au investit şi mai mult în alte ţări. Economia are deci surse potenţiale de cash pentru relansare rapidă.
Bulgaria are în urmă ani întregi de excedent bugetar, lucru care a ţinut finanţele publice într-o stare bună. Când se va relua creşterea cererii în economie, ţara nu va fi împovărată de datorii şi dobânzi.
Si ungurii si bulgarii au inteles prima regula in timp de criza: reduci taxarea.
Tarile baltice, Lituania, Letonia, Estonia au intrat primele în criză, au avut cele mai mari scăderi, au ajustat cheltuielile publice de nevoie iar acum, situatia e buna. 
In tot acest timp ce a facut România?
S-a trezit că e în criză abia când au sosit datele de la Statistică, leul nu mai poate slăbi fără să ruineze băncile, la zona euro nu prea mai poate trage speranţe, capitalul autohton nu s-ar mai întoarce nici din Elveţia, bugetul merge din gaură în gaură iar cheltuielile statului ştiu doar să se umfle. Mai mult, masurile de relansare economica lipsesc cu desavarsire, iar singura solutie a guvernului este reducerea drastica a veniturilor populatiei, ceea ce conduce in termeni sociali la un dezastru social, iar in termeni economici, catre o scadere drastica a consumului, adica …tot un dezastru.
Sa fie ne mai miram oare de ce toata lumea iese din criza si noi ne afundam mai mult?
Poate totusi cineva se trezeste, macar acum, in al treisprezecelea ceas …

Leave a Reply

*
*

captcha *