La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU declara ziua de 3 mai drept Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Inţiativa a venit la Conferinţa Generală UNESCO care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra promovării libertăţii presei în lume, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.
Este o  zi în care se atrage atenţia cu privire la violarea dreptului la libertatea de exprimare, dar şi cu privire la curajul, profesionalismul şi demnitatea jurnaliştilor arestaţi, răniţi sau decedaţi în timpul exercitării profesiei.
Libertatea presei şi libertatea de exprimare constituie graniţa între democraţie şi abuzul dictaturii, o graniţă care consolidează şi confirmă statul de drept. România sărbătoreşte pentru al 11-lea an consecutiv Ziua mondială a libertăţii presei,
Trebuie să luăm în considerare şi faptul că libertatea de exprimare este de neconceput fără responsabilitatea indivizilor şi a instituţiilor media. Libertatea de exprimare care aduce atingere drepturilor cetăţeneşti şi demnităţii umane se transformă într-un instrument totalitar.
Calitatea dezbaterii publice determină în mod esenţial calitatea actului de guvernare. O dezbatere publică de calitate nu poate fi imaginată fără exprimarea neîngrădită a tuturor punctelor de vedere din sânul societăţii.
De aceea, consider presa ca fiind un element primordial, fara de care nu ar putea exista democratie, stat de drept sau chiar societate moderna asa cum noi cunoastem acest concept.
Potrivit raportului Freedom House, România are o presă parţial liberă, aflându-se pe locul 88 în clasamentul anual al libertăţii presei , la egalitate cu Bolivia, Brazilia şi El Salvador, după Burkina Faso, Namibia, Bulgaria şi Uruguay, dar înaintea Republicii Moldova, Turcia sau Ucraina.
Asa cum raporteaza diferite asociatii de profil, in intreaga lume, zilnic, zeci de jurnalisti  sunt arestati, torturati sau chiar isi pierd viata, pentru ca au  curajul de a-si face meseria, pentru ca au curajul de incerca sa informeze publicul. Pentru acestia si pentru toti ceilalti respectul deplin si recunostinta mea.
Jurnalistul este legatura dintre noi, cei din politica si cetateni. Fara ei, mesajul nostru catre public nu ar avea nici o valoare pentru ca nu ar ajunge la destinatar.
De aceea, astazi doresc sa le transmit tuturor celor care, în presă şi în organizaţiile societăţii civile, apără şi promovează dreptul la libera exprimare, aprecierea mea.

  1. Pingback: Să începem cu începutul « Sectorul 6

  2. Alin B m.PNLsect.6 Răspunde
    Locul 88 !!!!!!!!!!!!!!! Nu e doar îngrijorător, simptomatic şi de ne-acceptat. E groaznic! Părerea mea
  3. howitzer Răspunde
    Pe lângă comunicarea profesionistă prin presă E ÎN CURS DE DEZVOLTARE EXPLOZIVĂ comunicarea prin platformele deschise de pe internet. Cât aşteaptă PNL până să-şi creeze o astfel de platformă? Se simte nevoia unei ARENE de dezbateri legată de o bibliotecă în care toate contribuţiile de succes (vezi numai postările liberalilor pe bloguri efemere şi cu audienţă relativ redusă!) să fie legate prin cuvinte cheie de teme perene de dezbatere! Avem nevoie de autoeducare prin participare ("... şi Cartagina trebuie...")
  4. Jimmy Răspunde
    Frumoasă pozi?ionare în top! Ce clasificare! Adevărul doare! Adevărul este că mass media este a patra putere în stat ?i poate ar fi bine să fie mai reglementată ?i chiar institu?ionalizată. Poate doar într-o societate cu aspecte puternice de meritocra?ie!

Leave a Reply

*
*

captcha *